Ik lijk zoveel op jou

Veel mensen zeggen nooit te worden zoals hun ouders zijn, maar bij veel mensen gebeurd dat toch! Of we vallen terug in dezelfde gewoonten waarmee we zijn opgegroeid of we zijn een leven lang bezig er tegen te vechten.

Junk food lovers, overeaters, chronische bankzitters, drinkers, rokers, noem maar op. Als dit jouw ouders zijn, moet je nog bewuster worden om te voorkomen dat je niet hetzelfde pad in gaat.

Dit is jouw voorbeeld van volwassen zijn, maar het gaat niet alleen over ons gedrag. Onze genen zijn als de “hardware”, die je hebt meegekregen. Epigenetica, is net als de “software” – veranderlijk.

Epigenetica betekent letterlijk ‘rondom het DNA’. Epigenetica bestudeert de ‘markeringen’ rondom het DNA die genen aan- en uitschakelen. Deze markeringen veranderen tijdens ons leven.

In tegenstelling tot de genetische eigenschappen die we van onze ouders meekrijgen, kunnen epigenetische eigenschappen dus mede worden beïnvloed door eigen levensstijl: dat betekent ook dat genetische aanleg voor bepaalde ziekten mogelijk beïnvloedbaar is. Wellicht is de mens toch meer in controle over zijn ‘genetische lot’ dan je dacht…

Genetici nu zeggen dat zelfs de keuzes en ervaringen van onze ouders – hun epigenetica –  effect hebben op ons DNA. Dus als je vader en moeder rookte, te veel dronken, ongezond aten en nu rond rijden in een scoot mobiel, dan heb je wellicht meer geërfd dan alleen je lengte en je haarkleur.

Dat niet alleen, studies tonen aan dat te dikke baby’s van vrouwen met overgewicht meer risico lopen op te groeien met overgewicht of obesitas.

Dus, wanneer je vader en moeder ongezond en niet fit zijn, zal jij  een hardere strijd moeten voeren dan wanneer je ouders wel gezond en fit zijn.

Je kunt de schuld niet bij je ouders leggen, de manier waarop jij leeft, bepaalt hoe jouw genen zich manifesteren.

Niemand heeft meer controle over je keuzes dan jij. Of je nu denkt dat je “vet genen” geërfd hebt of gewoon dezelfde slechte gewoonten hebt ontwikkeld in de tijd, des te meer reden om niet in dezelfde shit te komen als jouw veel te dikke familieleden.

Ten eerste, haal geen nostalgische voedingsmiddelen en drankjes in huis waar je als kind verliefd op werd. Laat ze in het verleden. Je geluk in je leven draait niet om ongezonde dingen waarvan je dik wordt en uiteindelijk ontevreden en ongelukkig,

Wanneer je dezelfde kwalen wilt als je ouders.. eet zoals je ouders, beweeg zoals je ouders, neem dezelfde medicijnen als je ouders, leef zoals je ouders.

Ken je gebreken, ken hun gebreken en doe dan het tegenovergestelde.

Heb je hulp nodig om je patronen te doorbreken? Dan is personal training in Veenendaal of online coaching misschien iets voor jou!

Voor vragen kan je, uiteraard geheel vrijblijvend, contact met mij opnemen.

Magda Andes

Straight Line Personal Training

Veenendaal

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This