Overkomt het mij?

Het leven is mooi. Het kan ook onvoorspelbaar verwoestend zijn en zorgen voor een ‘eye-opener’ waar we niet op voorbereid waren.

Omdat het leven onvoorspelbaar is worden we soms geconfronteerd met situaties waar we van dachten dat die ons nooit zouden gebeuren. “Dit soort dingen hoor ik op tv … Ik had nooit gedacht dat het mij zou overkomen,” denken we wanneer we de realiteit onder ogen komen.

Misschien krijgen we slecht nieuws bij de dokter. Misschien krijgt iemand die we liefhebben slecht nieuws. Misschien een andere onsmakelijke levensgebeurtenis. We hebben Oh Shit! momenten; gebeurtenissen die ons snel dwingen om ons perspectief te veranderen. Dingen die ooit zo belangrijk voor ons waren zijn nu niet meer van belang. Andere dingen in ons leven waar we niet veel aandacht voor hadden, zijn nu de enige dingen waar we ons zorgen over maken.

Voordat je verder leest laat me dit zeggen. Ik hoop van harte dat dit niet voor jou geldt. Ik hoop dat jouw leven geweldig is en alles gaat zoals jij dat fijn vindt.

Wacht niet op dat Oh Shit! moment, laat de realiteit je niet inhalen. We horen wekelijks verhalen over iemand in onze omgeving die gelukkig zijn of haar hartaanval overleefd heeft. Ze besloot om gezonder te gaan leven nadat het gebeurde. “Als ik geen hartproblemen had gehad was ik nooit gezonder gaan leven,” zeggen ze maanden later als ze trouw letten op gezondere voeding en lichaamsbeweging.

Dit is een voorbeeld van iemand die een Oh Shit! moment nodig had om in te zien wat belangrijk is, haar gezondheid. Wacht niet tot dat moment om je prioriteiten op orde te krijgen. Weet wat nu telt. Zorg ervoor dat jouw acties in lijn zijn met de dingen waar jij waarde aan hecht.

Er gebeuren altijd minder leuke dingen in je leven, dat is onvermijdelijk. Maar weiger te wachten op een moment of gebeurtenis wat je dwingt om andere prioriteiten te gaan stellen. Stel jezelf de vraag wat het belangrijkste is voor jou. Waar ben jij het meest dankbaar voor aan het einde van de dag?

Je zult op die manier je tijd gaan besteden aan dingen die je echt belangrijk vindt. Hier zijn een aantal vragen om je te helpen erachter te komen wat jij het meest belangrijk vindt;

  • Waar hecht je veel waarde aan? Familie, vrienden, vertrouwen, vrije tijd, het toevoegen van waarde of bijdragen aan de wereld op een bepaalde manier?
  • Wat heeft (bedoeld of onbedoeld)  de overhand genomen in jouw leven?
  • Met wie breng je het liefst veel tijd door?
  • Aan het eind van de dag, wat is het belangrijkste?
  • Voegen de dingen waar jij tijd en energie aan besteedt wat toe aan je leven, of leiden ze je alleen maar af van de dingen die echt belangrijk zijn?

Een andere vraag die jezelf kan stellen is, doet het er over 6 maanden toe?  Als het antwoord nee is, maak je niet ongerust. Als het antwoord ja is, dan weet je dat het je aandacht vraagt.

Verschuif je focus van het onbelangrijke naar het waardevolle. Zorg goed voor jezelf en maak je gezondheid een prioriteit (nee, dit hoeft niet ingewikkeld te zijn of tijdrovend – hou je vast aan de essentie voor het beste resultaat).

Als je midden in het Oh Shit! moment zit, maak er gebruik van! Ik bedoel het niet arrogant of onwetend. Ik begrijp dat sommige dingen zo hartverscheurend verwoestend zijn dat dit de stomste suggestie mogelijk is.

Maar ik weet dat mensen die in het midden van hun eigen persoonlijke Oh Shit! moment zitten, hun reactie zo krachtig, mooi en moedig kan zijn. Ze gebruiken het als een kans om hun echte waarden te ontdekken. De lessen die ze halen uit die gebeurtenissen zorgen ervoor dat  het leven hen meer voldoening geeft en ze zich zorgen maken over of hun prioriteiten in lijn zijn met wat ze zeggen dat ze het meest waarderen.

Er zijn veel dingen in deze wereld waar we geen controle over hebben. Maar je kiest er zelf voor hoe je erop reageert. Je kunt ervoor kiezen om ervan te leren.

De enige garantie in dit leven is dat we hier tijdelijk zijn. Dus wat ga je doen met die wetenschap? Wacht niet om de moeilijke vragen te stellen. Wacht niet op een Oh Shit! moment om je te dwingen om prioriteiten te stellen. Maak gebruik van je Oh Shit! moment wanneer je er midden in zit.

Weet wat voor jou telt… of besluit om dat nu uit te vinden. En zorg dat jouw acties in lijn zijn met wat jij belangrijk vindt.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This